5 trender vi lär få se under 2016

5 trender vi lär få se under 2016

Wow. Tänk att redan har gått nästan tre veckor av det nya året. Det är lätt att fastna i rutiner och glömma bort att leva i nuet. Eller så saknas rutinerna. Resultatet blir att dagarna går. Rätt som det är sitter vi där i flanellbyxor, vit skjorta och tomteslips och undrar vart även detta år tog vägen.

Men först ska mycket hinnas med (hoppas jag). I mitt jobb som digital strateg är det min uppgift att veta vad som kommer hända under det närmaste året. Och eftersom jag inte är vare sig särskilt profetisk, gudomlig eller synsk så blir min och alla andra trendsiares spekulationer mest en absurd lek för att se vem som kan hitta på coolast idéer.

Här kommer därför mina 5 saker att hålla utkik efter och förundras av under de resterande 11,5 månaderna av 2016.

1. Siri grows huge

Okej, det är inte specifikt Siri jag pratar om. Jag syftar mest på röststyrningen. Vi använder redan vår röst för att utföra enkla uppgifter i telefonen som att ringa upp andra, tala in sms och lägga in möten i kalendern. Snart söker vi också filmer på Apple TV:n, gör alla googlingar med vår röst – och naturligtvis kommer vi även att styra vårt hem med rösten.

2. Fingeravtrycket avgör vem du är

Det börjar redan kännas som att mobiltelefonerna är det som leder utvecklingen. Och kanske är det till viss del sant. Det mobiltelefonerna har gjort i några år nu, det börjar också sprida sig. Svenska Fingerprint Cards är ett av Europas mest hypade börsbolag. Och det är inte ens särskilt konstigt. Alla tillverkare av smartphones ska ha fingeravtrycksläsare nu. Under 2016 kommer det även att dyka upp på fler intressanta ställen. Glöm pinkoden till ditt bankkort, du verifierar dig istället med ditt fingeravtryck. Och du låser naturligtvis upp och startar bilen med ditt pekfinger.

3. Tidningsdöden fortsätter

Ja, jag vet att det är att slå in öppna dörrar. Men de befintliga dagstidningarna överlever inte 2016. Såklart inte alla går under, men det kommer spikas upp plank för dörrarna på många redaktioner. Kundkretsen är allt mer åldrande, och satsningarna

på digitala kanaler fungerar inte som de ska. Det är skillnad på papper och displayer. Tyvärr har inte chefredaktörer, tryckerier och ägare förstått det. De tuggar på i samma hjulspår som tidigare. Och hjulspåren leder käpprätt och stupet där framme.

4. Smart annonsering slår dig med häpnad

Har du hört storyn om tonårstjejen som fick hem ett paket eftersom hon var gravid. Hennes pappa blev vansinnig och ringde upp företaget bakom paketet. Omöjligt att hans dotter kunde vara gravid, hon var ju bara en tonåring. Företaget hade köpt uppgifter av Facebook som gissade att hon var gravid med tanke på sitt beteendemönster. Naturligtvis hade företaget rätt och pappan hade fel.

Big data och effektiv kartläggning kommer ge dig reklam som du faktiskt vill ha. Är det ens möjligt? Vill jag ha någon reklam? Absolut. Åtminstone så länge den är relevant och tilltalar mig. Det är när den tränger sig på som jag själv slår bakut. 2016 blir året då den digitala annonseringen faktiskt visar dig rätt annonser.

5. Wearables

Under förra våren lanserade Apple sin Apple Watch under (som vanligt) mycket buller och en hel bång. Vad har då hänt än så länge? Kanske inte så mycket. Men wearables kommer bara att öka. Nu har de första användarna, alla early adopters, köpt sina gadgets att sätta på handlederna. Nu befinner vi oss i svackan när ingen längre pratar om dem. Snart når klockorna den breda massan. Chansen är dessutom stor att den stora försäljningsboomen kommer att ske redan under 2016.

Vi kommer se fördelar och användningsområden som vi idag inte alls har räknat med. Våra apparater är så pass känsliga och exakta att de kommer veta hur vi mår redan innan vi mår. Det har tidigare talats om klockor som känner av när parkinsonsjuka behöver ta sin medicin och vi har pratat klockor som automatiskt skickar signaler till våra läkare om hur vi mår så att vi kan få en bedömning på distans.

Användningsområdena är många, och det vi ser nu är bara en glimt av vad som kommer att hända. Tro mig, 2016 kommer bli ett riktigt spännande år.